NONAS VÆRELSE

Af Cristina Fernández Cubas

Den spanske forfatter Cristina Fernández Cubas blander mesterligt det dagligdags med det fantastiske i sin prisbelønnede bog Nonas værelse.
I bogens seks fortællinger er intet helt, som vi tror, det er. Historierne tager alle udgangspunkt i hverdagslivet, men lidt efter lidt udvikler handlingen sig i retning af det uforklarlige og det mysteriøse.
I titelhistorien Nonas værelse kæmper en teenagepige med den ubehagelige følelse af, at hendes forældre viser større opmærksomhed for hendes specielle lillesøster Nona. Men historien tager pludselig en uventet drejning.
At tale med gamle koner handler om en ung kvinde, som trues med at få sin lejlighed sagt op. Rent tilfældigt møder hun på gaden en venlig gammel kone, som inviterer hende til kaffe. Men kan man stole på gamle koner?
Interiør med figur foregår på et kunstmuseum, hvor fortælleren møder en gruppe med skolebørn, der skal diskutere Adriano Cecionis maleri ”Interiør med figur”. Under samtalen om kunstværket ser et af børnene noget foruroligende i maleriet, som påvirker handlingen i en dramatisk retning.
En kvinde, der har mistet sin mand, tager til Madrid og beslutter sig for at starte på en frisk i Det nye liv, men når hun bevæger sig ud i det summende byliv, bliver hun på mystisk vis rullet tilbage til fortiden.
Oversat fra spansk af Viveca Tallgren


Cristina Fernández Cubas

Cristina Fernández Cubas (f. 1945) studerede jura og journalistik på universitetet i Barcelona og debuterede i 1980 med novelle- samlingen Mi hermana Elba (Min søster Elba). Hun har skrevet både noveller og romaner og går for at være en af Spaniens største nulevende fortællersker. I 2016 modtog hun Den Nationale Pris for Fortællekunst og Kritikerprisen for Nonas værelse, som er hendes nyeste bog.
Foto: Pilar Aymerich