Den forunderlige appelsin

Af Silvina Ocampo

Den forunderlige appelsin er en antologi med 16 eventyr skrevet af den store argentinske forfatterinde Silvina Ocampo (1903 – 1993). Hovedpersonerne er alle børn, der af den ene eller den anden grund ønsker at forlade den utilfredsstillende virkelighed, de lever i. Ved hjælp af magien træder de ind i en konstrueret tilværelse uden alle de restriktioner, de møder i den verden, de ønsker at forlade. Denne anden virkelighed bliver et slags paradis, som står i modsætning til de voksnes verden med dens begrænsninger.
I modsætning til de traditionelle eventyr har Ocampos historier ingen morale; de slutter ofte uventet med en lille humoristisk krølle på halen og uden nogen løftede pegefingre.
I mange af eventyrene optræder der dyr, såvel fugle som rovdyr, der agerer som børnenes magiske hjælpere. I andre historier som f.eks. titelhistorien Den forunderlige appelsin er det en magisk appelsin, der forvandler den grimme Claudia til en skønhed og giver selvtillid og klogskab til den før så usikre Virginia. Og der er historien om pigen Icera, der ikke ville vokse, men derimod være en dukke og forblive i den sakrosante legetøjsverden, hvor tiden står stille.
Historierne er medrivende og tankevækkende og kan læses både af voksne og børn fra cirka 9- årsalderen. Silvina Ocampo skrev både poesi, noveller og eventyr. Hun blev især berømt for sine novellesamlinger af hvilke vi i 2022 udgav Cornelia foran spejlet.


Silvina Ocampo

Silvina Ocampo (1903-1993) var en af Argentinas store kvindelige forfattere. Hun voksede op i en velhavende familie, og hendes storesøster Victoria Ocampo oprettede et internationalt kendt litteraturcenter omkring tidsskriftet "Sur" i San Isidro udenfor Buenos Aires.
Silvina Ocampo var gift med forfatteren Adolfo Bioy Casares og parret var nære venner med Jorge Luis Borges. De tre udgav sammen en antologi over fantastisk litteratur - en yndet genre i La Plata-området.