Frygten for guden Pan

Af Viveca Tallgren

Frygten for guden Pan handler om receptionen Fernando Arrabal (f. 1932) i Spanien og også i andre lande, heriblandt Danmark. Bogen udkom i Spanien i 2005 med titlen "El temor al dios Pan".
Arrabal voksede op i Spanien under Franco, som berøvede ham hans far. Allerede i en ung alder følte han, at han ”ikke kunne ånde” i dette system, og i 1954 tog han på stop til Paris, hvor han har boet lige siden. I Paris skabte han Le Mouvement Panique (Den paniske bevægelse), som var inspireret af guden Pan, der kom til at symbolisere Arrabals livssyn og forfatterskab.
Arrabal er en kontroversiel forfatter, som har vakt stærke følelser ikke blot i Spanien, men også i andre lande. I internationale teaterkredse er han en dybt respekteret dramatiker, hvis teater er opført i store dele af verden.

"Frygten for guden Pan" baserer sig på et omfattende materiale om Arrabal fra den spanske presse. I bogen kan du læse om hele «L’affaire Arrabal», som er en interessant og tankevækkende historie om et aktuelt emne: udtryksfrihed.


Viveca Tallgren

Født og opvokset i Helsingfors. Cand.phil. i spansk. Forfatter og forlægger. Udgivelser: ”El temor al dios Pan” (Zaragoza, 2005) (om receptionen af Fernando Arrabal i Spanien); ”Juan José Sebreli y su crítica de los mitos argentinos” (om den argentinska forfatter J. J. Sebreli og hans kritik af de argentinske mytefigurer), 2013. Har også udgivet lærebøger i spansk og oversat spansk og svensk skønlitteratur. Debuterede skønlitterært i Danmarks Radio med novellen ”Begravelsen”, 1985. I 1992 publicerede den europæiske avis The European novellen ”The Guest” (Gæsten). Jeg har udgivet følgende skønlitterære bøger: “Tango for en”, rejseberetninger, udkom i 2017. "Mor ordner tænder, far er på rejse" (selvbiografisk roman, 2020), "Den usynlige hånd og andre essays" (2021), "Spejlinger" (Noveller, 2022).

(www.vivecatallgren.dk)