Cornelia foran spejlet

Af Silvina Ocampo

«Cornelia foran spejlet» blev Silvina Ocampos sidste værk, og det er første gang hun udkommer på dansk. Bogen indledes med titelhistorien, der er en lang dramatiseret dialog mellem Cornelia og hendes spejlbillede. Cornelia vender tilbage til sin families villa for at begå selvmord. Dér får hun besøg af en pige, en tyv og en mand, som måske kommer for at dræbe hende, men som forelsker sig i hende. Dialogen er meget poetisk.
Resten af bogen består af kortere noveller og et par prosadigte. I mange af fortællingerne er døden et centralt tema, men altid i en grum eller symbolsk iklædning. Der er også tilbageblik til barndommen, hvor man fornemmer jeg-fortællerens protest mod alle de normer, der var fremherskende i hjemmet. Nogle af de mange kvinder, der optræder i bogen er barokke, andre kæmper en fortvivlet kamp for at overvinde deres ensomhed mod omgivelsernes krav eller for at gennemføre deres livsdrøm.
Ocampos historier er underfundige og fulde af humor. En usædvanlig og smuk bog, som sagtens kan tåle at blive læst mere end en gang.
Pris 250 kr
Oversat fra spansk af Viveca Tallgren
Oversættelsen er støttet af Programa Sur i Argentina

UDDRAG AF LEKTØRUDTALELSE FRA DBC:
«Ocampos noveller er gådefulde absurde og fantasifulde, og ofte nærmest essayistiske i deres form, når fortællerens tanker glider umærkeligt og associativt mellem beskrivelser og en almen, filosofisk undren.»

Læs en anmeldelse af Arvid Kühne her.

Anmeldelse af Ida Dybdahl i Politiken:


Silvina Ocampo

Silvina Ocampo (1903-1993) var en af Argentinas store kvindelige forfattere. Hun voksede op i en velhavende familie, og hendes storesøster Victoria Ocampo oprettede et internationalt kendt litteraturcenter omkring tidsskriftet "Sur" i San Isidro udenfor Buenos Aires.
Silvina Ocampo var gift med forfatteren Adolfo Bioy Casares og parret var nære venner med Jorge Luis Borges. De tre udgav sammen en antologi over fantastisk litteratur - en yndet genre i La Plata-området.