Den natblå baret og andre spøjse historier

Af Mehis Heinsaar

Den natblå baret og andre spøjse historier består af 19 noveller taget fra to forskellige samlinger og udvalgt til os af Birgita Bonde Hansen, prisbelønnet oversætter fra finsk og estisk.
Heinsaar har i sine historier skabt et drømmelignende univers, en slags magisk realisme, hvor drøm og virkelighed blandes sammen. Personerne i hans historier er altid almindelige mennesker, ofte lidt sære personer, der på en eller anden måde er mislykkedes med et eller andet i deres liv, det være sig kærlighedslivet, arbejdslivet eller på grund af en fysiske skavank. Ofte reagerer de på problemet ved at falde hen i tungsind eller på andre lidt mere pudsige måder. Men pludselig spiller skæbnen dem et puds, undertiden på ganske overraskende og magisk vis, som f.eks. i titelnovellen Den natblå baret, hvor hovedpersonen bliver usynlig, når han tager en blå baret på hovedet. Der er megen humor i Heinsaars fortællestil og også en god portion menneskekundskab.
220 sider, 225 kr

Udgivelsen er støttet af Cultural Endowment of Estonia.

Anmeldelser:
Anmeldelse i Weekendavisen
Anmeldelse hos Forlaget Esectrum


Mehis Heinsaar

Mehis Heinsaar (f. 1973) er en af Estlands lovende forfattere, som endda har fået stjernestatus i estisk presse.
Heinsaar ville oprindelig være langdistanceløber, men han endte med at blive forfatter. Han debuterede i 1997 med en digtsamling, og da hans første novellesamling udkom i 2001, blev den en kæmpesucces. Han er kendt for at være en lidt verdensfjern boheme. Det tog måneder inden vi fik hans bankkontonummer til at udbetale ham et forskudshonorar, men som hans litterære agent skrev til os, lever han ligesom personerne i hans historier, i et drømmeunivers.
I Lucius nr. 5 kan du læse et interview med Mehis Heinsaar.