DRUK

Af Jackson Biko

"Druk" er en roman af den kenyanske forfatter Jackson Biko.
Den handler om Larry, der har et alkoholproblem, som gradvist ødelægger både hans lovende karriere og hans forhold til kvinder. Hvorfor han drikker antydes et par steder i romanen. Han hader sin far, hvis forhold til Larry er dunkelt. Hans bror Jeff har også haft et alkoholproblem, men er kommet over det. Bogens klimaks sker, da Larry i beruset tilstand bliver skyld i et trafikuheld, som er lige ved at slå pigen Malkia ihjel. Malkia var et ønskebarn. Hendes forældre prøvede i meget lang tid at få et barn og deres lykke var uendelig stor, da Malkia kom til verden. Larry lider af frygtelige samvittighedskvaler, da han finder ud af, at Malkia efter ulykken ligger i koma. Larry kommer på et alkoholafvænningsinternat, men hvordan vil det gå?

Bikos roman beskriver følsomt og med psykologisk indsigt problematikken omkring alkoholisme og relationer mellem mennesker. Og så er det en god historie skrevet i et let og forståeligt sprog.

Romanen er oversat fra engelsk af Sara Høyrup. Oversættelsen er støttet af STATENS KUNSTFOND.
Forsideillustration: Cecilia Banfi.

ANMELDELSER:
Uddrag fra DBC's lektørudtalelse:
"Bogen berører nogle vigtige emner om børn og forældre og alkoholisme i den kenyanske middelklasse."

Uddrag af Anne E. Klints anmeldelse i vores tidsskrift Lucius nr. 2:
"En pendant til Tom Kristensens 'Hærværk
Når man får tørret sine øjne for lattertårer, kan man se hvor dybt tragisk romanen egentlig er. Hvis man forventer en eksotisk tekst skrevet af en afrikaner, bliver man skuffet, kun enkelte udtryk og sætninger på swahili bibringer bogen lidt lokalkolorit, ellers er den skrevet i et univers, der gør, at man ikke helt ved, hvor man befinder sig."

Læs anmeldelse hos bøger.org

Pris 200 kr
Bogen kan købes fra BoD's Netshop (købeknap) og fra netboghandlere som saxo.dk og gucca.dk


Jackson Biko

Jackson Biko er en anerkendt forfatter i Kenya. Han skriver jævnligt til Msafiri Magazine, Kenya Airways inflight Magazine, Yummi Magazine, True Love Magazine og det engelske Travel Africa samt aviserne Saturday Nation og Business Daily.
Han er også en prisbelønnet blogger med bloggen bikozulu. Han er efter sigende en af de få kenyanere, der kan leve af at skrive. "Druk" er hans første roman.
På sin blog (bikozulu.co.ke) skriver Jackson Biko om sig selv, at han er typen, der aldrig står midt i værelset, men altid i skyggen, hvor han iagttager spillets gang. Han bryder sig heller ikke om at få sit billede publiceret.