Af Fernando Arrabal
"Fando og Lis" er et af Arrabals tidlige og klassiske teaterstykker, skrevet i 1956 i Paris, hvor han har været bosat siden 1954. Stykket har også været opført i Danmark. Vi er meget glade for også at kunne udgive dette ikoniske stykke i bogform med forord af Francisco Torres Monreal, Arrabalforsker og professor ved universitetet i Murcia, Spanien.
Fando og Lis er på vej til Tar, men de synes aldrig at komme frem. Lis er lam i begge ben og Fando kører hende i en barnevogn. De har en del konflikter undervejs, og Fando kan ikke styre sit temperament. Han er undertiden meget hård ved Lis, som irriterer ham på grund af hendes handicap, selvom han elsker hende. Som i mange af Arrabals tidlige teaterstykker har personerne mange barnlige træk, de er som voksne børn og kan ikke forstå samfundets regler og normer.
Om sit stykke har Arrabal selv udtalt:
"Vi vender altid tilbage til Romeo og Julie; for Shakespeare drejer det sig om en mand, om en kvinde og umuligheden i at forenes, fordi der eksisterer et forbud. Jeg har i al ydmyghed ønsket at genskabe Romeo og Julie; det er Fando og Lis: en mand, en kvinde og umuligheden for en forening, fordi kvinden er lam. Bonnie og Clyde er den samme historie: en mand og en kvinde, der forguder hinanden, men manden er impotent."
ANMELDELSER:
Uddrag af DBC's lektørudtalelse:
"Vildt, voldsomt og grotesk - helt som det skal være. [...] Vi er på niveau med de andre klassikere fra det absurde drama såsom Beckett, Ionesco, Pinter og Fo."
Forsideillustration: Cecilia Banfi
Pris 180 kr
Bogen kan købes fra BoD's Netshop (købeknap) og fra netboghandlere som saxo.dk og gucca.dk
Fernando Arrabal (f. 1932) er en af de sidste levende af det absurde teaters forfattere, som blandt andre indbefattede Eugene Ionesco, Samuel Beckett og Harold Pinter. I 50’erne blev Arrabal berømt for stykker som "Frokost i det fri", "Fando og Lis" og "Automobilkirkegården". Senere har bl.a. "Og de gav blomsterne håndjern på" og "Kejseren og arkitekten af Assyrien" været opført på verdens teatre. I mange år var Fernando Arrabal en persona non grata i Spanien, men i de seneste år har han fået et comeback i sit hjemland. Monologen "Et kærlighedsbrev" og hans sidste stykke "Pingüinas" har spillet for fulde huse på Teatro Español i Madrid. Ud over sin omfattende teaterproduktion har han også skrevet en lang række glimrende romaner heriblandt "Baal Babylon", "La vierge rouge" (Den røde jomfru), den prisbelønnede "La torre herida por el rayo" (Tårnet der blev såret af lynet) og "La hija de King Kong" (King Kongs datter).
Mere om Arrabal på www.vivecatallgren.dk