Stille flyder Havanas gader

Af Jan Gustafsson

"Stille flyder Havanas gader" fortæller historien om Rubén, der er født cubaner, men opvokset i Danmark, og som finder ud af, at han er et af de 14.000 uledsagede børn, der i perioden 1960-62 blev sendt fra Cuba til USA som konsekvens af Castros revolution og den kolde krig. Som 19-årig vender Rubén tilbage til Cuba, hvor han søger at blive den, han ikke fik lov til at blive. I sin iver efter at genvinde sin cubanske identitet og finde sin cubanske mor går det med tiden op for ham, hvad det indebærer at leve i Castros system, som også udnytter hans naivitet.
Romanens hovedtema er søgen efter identitet, men ved hjælp af flashbacks om Rubéns forældres møde i Havana før Castro kom til magten, får vi ikke blot et indblik i Cubas historie men også i landets kultur og litteratur, som Gustafsson har et stort kendskab til og formår at beskrive med stor sanselighed og følsomhed. Det er en roman, som er svær at slippe ikke blot på grund af det spændingsmoment, der gradvis opbygges i og med Rubéns nye tilværelse på Cuba, men også på grund af den hjerteskærende historie om de 14.000 Peter Pan-børn, der blev sendt fra Cuba til Miami. 568 sider, 325 kr
For- og bagsidebillede med tilladelse af Aurora Boreal©Lorenzo Hernández.
Bogen kan købes fra BoD's Netshop (købeknap) og fra netboghandlere som saxo.dk og gucca.dk

ANMELDELSER:
Uddrag fra DBC's lektørudtalelse:
"En smuk, sprogligt formidabel og intenst opbygget roman. Jeg blev fuldstændigt opslugt af de to spor romanen lægger ud og nød historiens vingesus og det unikke indblik, man får i Cubas historie og kultur. Varm anbefaling til en bred læserskare".

Anmeldelse hos Cubavenner
Jan Gustafsson

Jan Gustafsson er lektor i latinamerikansk litteratur og kultur på Københavns Universitet og har boet fem år i Cuba.
"Stille flyder Havanas gader" er hans tredje roman om Cuba. Tidligere er udkommet "Havana Moon" (1992) og "Sommerfuglens skrig" (1993).
Foto: med tilladelse af Aurora Boreal©Lorenzo Hernández.