Valenciana

Af Zinaida Lindén

Zinaida Lindéns prisbelønnede novellesamling ”Valenciana”, opkaldt efter en filippinsk madret, har globaliseringen som sit centrale omdrejningspunkt. Novellerne udspiller sig i Finland, Japan, i en flyvemaskine og en enkelt i Leningrad under det tidligere sovjetstyre. Historierne udgør en mosaik, som bindes sammen af spillet mellem det globale og det lokale, af personer og kendte katastrofer, som går igen i flere af teksterne. Historierne handler om mennesker, der af personlige grunde eller katastrofesituationer enten kastes ud i globaliseringens strømme eller fastholdes i det lokale. Lindén beskriver med stor psykologisk indsigt de kultursammenstød, som globaliseringen kan medføre. I Finland er hun af kritikerne blevet rost for sin lavmælte fortællestil.

Oversat fra svensk af Viveca Tallgren; oversættelsen er støttet af Nordisk Ministerråd.ANMELDELSER:

Svensk anmeldelse af Thomas Nydahl

Uddrag fra DBC’s lektørudtalelse:
«I novellen “At holde sig fast ved regnbuens søjler” står der: “Livet fortsatte, men det var ikke det samme liv som før.” I dette tilfælde er det et jordskælv i Tokyo, der vender op og ned på tingenes tilstand, men sætningen indkapsler essensen af alle otte noveller, der alle er både tankevækkende og velkomponerede. Det er forandringen på både det globale, lokale og personlige plan, der er i højsædet, og som oftest begynder det skidt, men ender godt. Den globale udfordring ender ikke sjældent med at blive en gevinst for individet.»

Pris 199,95 kr


Zinaida Lindén

Zinaida Lindén er født i Leningrad i 1963. Hun er fil.mag. i svensk og svensk litteratur fra Leningrads universitet og har boet i Finland siden begyndelsen af 90’erne. Hun har også boet i Japan. Hun har udgivet både romaner og noveller og fik Runebergprisen i 2005 for sin roman I väntan på en jordbävning. Valenciana er hendes syvende bog, som hun i februar 2017 modtog Runebergprisen for. Zinaida Lindén skriver også i den svensksprogede presse i Finland.