Hvem kan gøre en dukke fortræd?

Af Sten Jacobsen

Noveller af Sten Jacobsen

11 noveller, der alle handler om den svære overgang fra barn til voksen. I det sære ingenmandsland, hvor man hverken er rigtig barn eller voksen, er de voksnes tale fuld af hemmeligheder og fremmedheden sniger sig umærkeligt ind. Dunkle trusler lurer overalt, og den voksende erkendelsesevne får ubønhørligt den trygge barneverden til at krakelere. Denne del af barndommen rummer dybder, som dramaer er skabt af, men set i bakspejlet får dramaerne ofte en humoristisk drejning.

“Overgangen fra barn til voksen er gennemgående. Novellerne holder generelt et højt niveau og er alle rod- fæstet i den nordiske litteratur. Her er både sørensenske og rifbjergske toner. Sten Jacobsen har Sørensens modvilje mod enkle og rebusagtige løsninger på novellen, hvorfor novellerne i højere grad åbner områder til udforskning snarere end at angive enkle tolkningsmuligheder.” Lars Rudolf Stadil, forfatterskole.dk

ANMELDELSER:

B for Bog, hvor den blev månedens bog: B for Bog anmeldelse

Uddrag af DBC’s lektørudtalelse:
Elleve noveller, der alle kredser om perioden med gryende pubertet, hvor barndommen og dens lege forlades, og en ny voksenverden venter og/eller truer. For voksenbibliotekets novellelæsere. Unge kan også nemt være med.
I flere af novellerne leger pigerne med dukker og nogle af dukkerne frygter for den dag, pigerne får helt andre ting at tænke på og mister interessen for dem. Der optræder fx ”De hængte dukkers træ”, og når man har afleveret sin dukke her, må man på vejen hjem ikke kigge sig tilbage, for ellers bliver man ikke voksen. Børnene oplever den første forelskelse og bliver interesserede i det andet køn, og det får på én gang tidligere altopslugende lege og interesser til at blive uvæsentlige. […]

Sten Jacobsens psykologiske noveller er letlæste, og nogle af dukkehistorierne har noget lurende og krybende over sig i den gyseragtige forvrængning af virkelighed og fantasi, som børnene oplever.
One of the stories can be read in English on this link: on this link

Pris 179,95 kr


Sten Jacobsen

Sten Jacobsen er cand.mag. i samfundsfag og historie og har udgivet fire mikro- og mentalitetshistoriske bøger, baseret på lokal- og slægtshistorisk materiale. Han debuterede litterært i 1999 i Danmarks Radio med novellen "Skrænten"ner. Novellesamlingen Blind trappe er hans skønlitterære debutbog. (www.stenjacobsen.dk)