Skærsild

Af Tomás Eloy Martínez

Skærsild blev argentineren Tomás Eloy Martínez’ sidste roman og måske også den bedste. Handlingen udspiller sig under og efter Argentinas sidste militærdiktatur 1976-1983.
Emilia, datter af den magtfulde doktor Dupuy, der var rådgiver for militærregimet, møder på en bar i New Jersey sin stadig lige så unge mand Simón, som hun har ledt efter i 30 år. Han var en af de 30.000 personer, der forsvandt under diktaturet som følge af militærregimets klapjagt på venstreorienterede eller blot dem, der udtalte sig kritisk om styret.
Ved hjælp af flashbacks ruller Martínez tiden tilbage og tegner i romanen et portræt af en argentinsk overklassefamilie og af mekanismerne i det militære magtapparat, men et overordnet tema er forsvindingerne og den smerte og det savn, de medførte, ikke blot for hovedpersonen Emilia, men for så mange argentinere.
Titlen Skærsild der er inspireret af Dantes "Skærsilden" i "Den guddommelige komedie".
"Skærsild" er støttet af Programa Sur i Argentina.

ANMELDELSER:

Uddrag af ektørudtalelse DBC:
Roman om kærlighed, sorg og afmagt og en kvindes søgen efter sin mand, der forsvandt kort efter militærkuppet i Argentina 1976. [...] En læseoplevelse, der kræver en del kreativitet og koncentration for at regne ud, hvem der fortæller hvad. [...] Bogen kan i stilart minde om Paul Austers bøger.

Anmeldt af K’s Bognoter: http://bognoter.dk/2018/08/08/tomas-eloy-martinez-skaersild/

PRÆSENTATIONER:
"Skærsild" blev præsenteret på Bogforum 2018 af Viveca Tallgren og Navina Østergaard.

"Skærsild" blev præsenteret af Viveca Tallgren til en litterær salon i Kristkirken, Enghave Plads, og Martin Herbst, Danteekspert, præsenterede Dantes "Skærsilden".

Viveca Tallgren holdt foredrag om forsvindingstemaet i Martínez' "Purgatorio" (Skærsild) på Hispanisternes internationale kongres (Asociación Internacional de Hispanistas) i Jerusalem i juli 2019.

Pris 250 kr
Bogen kan købes fra netboghandlere som saxo.dk og gucca.dk


Tomás Eloy Martínez

Tomás Eloy Martínez (1934-2010) var en af Argentinas store forfattere. Han skrev både journalistik og skønlitteratur og fik flere priser for sin journalistiske virksomhed. Martínez var meget optaget af sit hjemland og lavede en meget grundig research om Argentinas politiske forhold især. Sin store viden om Argentina brugte han også i sine skønlitterære værker, hvor han omskrev den historiske virkelighed til fiktion, for som han selv udtrykte det, gav fiktionen ham ofte den viden, han ikke fandt i historiebøgerne. Det er især karakteristisk for romanen Skærsild. To af hans værker er tidligere udkommet på dansk: Santa Evita og Tangosangeren.