Forfattere

ZINAIDA LINDÉN

Zinaida Lindén er født i Leningrad i 1963. Hun er fil.mag. i svensk og svensk litteratur fra Leningrads universitet og har boet i Finland siden begyndelsen af 90’erne. Hun har også boet i Japan. Hun har udgivet både romaner og noveller og fik Runebergprisen i 2005 for sin roman I väntan på en jordbävning. Valenciana er hendes syvende bog, som hun i februar 2017 modtog Runebergprisen for. Zinaida Lindén skriver også i den svensksprogede presse i Finland.

ANNE-MARIE BERGLUND

Lige siden sin debut med digtsamlingen Luftberusningen i 1977 har Anne-Marie Berglunds forfatterskab vakt opsigt i Sverige. Hun er blevet kaldt en ny Edith Södergran for sit kraftfulde poetiske sprog. A-M. Berglund har udgivet 12 bøger og har fået flere litterære priser i Sverige. I 1995 fik hun det Svenske Akademis pris for novellesamlingen Raserier. Hun har også dyrket journalistik og skrevet radioteater, men hendes foretrukne genrer er poesi og novelle. Hendes digtsamling Mellem ekstase og fangenskab er oversat til dansk af Nina Malinowski, Prometeus, 1980.

FERNANDO ARRABAL

Fernando Arrabal (f. 1932) er en af de sidst levende af det absurde teaters forfattere, som blandt andre rummede Eugene Ionesco, Samuel Beckett og Harold Pinter. I 50’erne blev han berømt for stykker som Frokost i det fri, Fando og Lis og Automobilkirkegården. Senere har stykker som Og de gav blomsterne håndjern på og Kejseren og arkitekten af Assyrien været opført på verdens teatre. I mange år var Fernando Arrabal persona non grata i Spanien, men i de seneste år har han fået et come back i sit hjemland, hvor stykker som Et kærlighedsbrev og hans sidste stykke Pingüinas har spillet for fulde huse. Ud over sin omfattende teaterproduktion har han også skrevet prosatekster, blandt andet erindringsbogen Baal Babylon og brevene til Franco og Castro.

PELLE GOLDIN

Pelle Goldin (f. 1948) er læreruddannet og cand. scient. soc. i historie og samfundsfag fra Roskilde Universitet. Han har undervist på Københavns VUC. Pelle Goldin har lavet udsendelser for DR, skrevet artikler om forholdet mellem videnskab og religion og undervist på højskole og på Folkeuniversitetet. Hans litterære debut kom i 1983 med to noveller i dagbladet Information. I 1985 udkom spændingsromanen Ono og Elf på Gyldendal – en roman der berører tilværelsens store mysterier. Goldins interesse for forholdet mellem religion og videnskab mærkes som en underliggende strøm i hans nye dystopiske spændingsroman Gamiderne.

ANTONIO DAL MASETTO

Antonio Dal Masetto (1938-2015) stammede fra Italien og emigrerede med sin familie til Salto i Argentina i 1948. Som 18-årig flyttede Dal Masetto alene til Buenos Aires. Han debuterede i 1964 med novellesamlingen Lacre, men fik sit egentlige gennembrud som forfatter med romanen Siete de Oro i 1969. Dal Masetto fik stor anerkendelse i Argentina for sit forfatterskab, som omfatter både romaner og novellesamlinger. Han var i en årrække medarbejder på dagbladet Página 12, hvor han blev kendt for sine bagsidetekster, som er samlet i bogform i Crónicas argentinas. Et gennemgående tema i hans værker er immigrationen. To af hans værker er blevet filmatiseret i Argentina og han modtog flere litterære priser.

STEN JACOBSEN

Sten Jacobsen er cand.mag. i samfundsfag og historie og har udgivet fire mikro- og mentalitetshistoriske bøger, baseret på lokal- og slægtshistorisk materiale. Han debuterede litterært i 1999 i Danmarks Radio med novellen Skrænten og i 2004 vandt han novellekonkurrencen i tidsskriftet Reception  med novellen Ikke-novelle med fraværende hovedpersoner. Novellesamlingen Blind trappe er hans skønlitterære debutbog.

LUCAS RUIZ

Lucas Ruiz er fra Malaga, men har boet 20 år i Danmark. Han er cand.phil i spansk filologi fra Malagas Universitet (1988) og har en master i didaktik i spansk som fremmedsprog fra Antonio Nebrija-universitetet (2001). Han er også uddannet som historiker på Århus Universitet (2007). Lucas Ruiz underviser i spansk og historie på Århus Akademi og er også tilknyttet flere danske universiteter. Som historiker og forfatter har han udgivet bøger og artikler om spansk kultur, identitet og mentalitet samt undervisningsbøger til spansk. I 2014 debuterede han med novellesamlingen El esquiador de fondo, som nu udkommer på dansk med titlen Langrendsskiløberen.

JACOB LEVITAN

Jacob Levitan er cand.scient. i fysik. Han emigrerede til Israel i 1982 og afsluttede sin Ph.D i Bar Ilan Universitetet. Han blev professor ved Université de Libre og Institute Solvay i Bruxelles i 1990. I 1992 vendte Jacob Levitan tilbage til Israel. Han har skrevet mere end 100 videnskabelige artikler inklusive artikler i fagboger, internationale konferencer og journaler og har vundet flere priser inden for fysik, kardiologi og cancerforskning. Jacob Levitan var leder af fysikafdelingen i Ariel fra 1992 til 2002, hvor han så det som sin opgave også at fremme arabiske studenter, som han tilskyndede til at studere dér. Flere af dem har opnået Ph.D. Hannibal og Alexandra er Jacob Levitans litterære debut.

Viveca Tallgren:

Født og opvokset i Helsingfors. Cand.phil i spansk. Free lance-skribent. Udgivelser (essays) i Spanien: ”El temor al dios Pan” (Zaragoza, 2003) (om receptionen af Fernando Arrabal i Spanien); ”Juan José Sebreli y su crítica de los mitos argentinos” (om den argentinska forfatter J. J. Sebreli og hans kritik af de argentinske mytefigurer), 2013. Har også udgivet lærebøger i spansk og oversat spansk og svensk skønlitteratur. Debuterede skønlitterært i Danmarks Radio med novellen ”Begravelsen”, 1985. I 1992 publicerede den europæiske avis The European novellen ”The Guest” (Gæsten). “Tango for en”, rejseberetninger, udkom i 2017.