Fando og Lis

Af Fernando Arrabal

"Fando og Lis" er et af Arrabals tidlige og klassiske teaterstykker, skrevet i 1956 i Paris, hvor han har været bosat siden 1954. Stykket har også været opført i Danmark. Vi er meget glade for også at kunne udgive dette ikoniske stykke i bogform med forord af Francisco Torres Monreal, professor ved universitetet i Murcia, Spanien.
Om sit stykke har Arrabal selv udtalt:
"Vi vender altid tilbage til Rome og Julie; for Shakespeare drejer det sig om en mand, om en kvinde og umuligheden i at forenes, fordi der eksisterer et forbud. Jeg har i al ydmyghed ønsket at genskabe Romeo og Julie; det er Fando og Lis: en mand, en kvinde og umuligheden for en forening, fordi kvinden er lam. Bonnie og Clyde er den samme historie: en mand og en kvinde, der forguder hinanden, men manden er impotent."

Forsideillustration: Cecilia Banfi


Fernando Arrabal

Fernando Arrabal (f. 1932) er en af de sidste levende af det absurde teaters forfattere, som blandt andre indbefattede Eugene Ionesco, Samuel Beckett og Harold Pinter. I 50’erne blev Arrabal berømt for stykker som "Frokost i det fri", "Fando og Li" og "Automobilkirkegården". Senere har bl.a. "Og de gav blomsterne håndjern på" og "Kejseren og arkitekten af Assyrien" været opført på verdens teatre. I mange år var Fernando Arrabal en persona non grata i Spanien, men i de seneste år har han fået et comeback i sit hjemland. Monologen Et kærlighedsbrev og hans sidste stykke "Pingüinas" har spillet for fulde huse i Madrid. Ud over sin omfattende teaterproduktion har han også skrevet glimrende romaner som "Baal Babylon", "La vierge rouge" (Den røde jomfru) og den prisbelønnede "La torre herida por el rayo" (Tårnet der blev såret af lynet).