Skærsild

Af Tomás Eloy Martínez

Skærsild blev argentineren Tomás Eloy Martínez’ sidste roman og måske også den bedste. Handlingen udspiller sig under og efter Argentinas sidste militærdiktatur 1976-1983.
Emilia, datter af den magtfulde doktor Dupuy, der var rådgiver for militærregimet, møder på en bar i New Jersey sin stadig lige så unge mand Simón, som hun har ledt efter i 30 år. Han var en af de 30.000 personer, der forsvandt under diktaturet som følge af militærregimets klapjagt på venstreorienterede eller blot dem, der udtalte sig kritisk om styret.
Ved hjælp af flashbacks ruller Martínez tiden tilbage og tegner i romanen et portræt af en argentinsk overklassefamilie og af mekanismerne i det militære magtapparat, men et overordnet tema er forsvindingerne og den smerte og det savn, de medførte, ikke blot for hovedpersonen Emilia, men for så mange argentinere.
Titlen Skærsild der er inspireret af Dantes "Skærsilden" i "Den guddommelige komedie".
"Skærsild" er støttet af Programa Sur i Argentina.

Anmeldt af K’s Bognoter: http://bognoter.dk/2018/08/08/tomas-eloy-martinez-skaersild/

PRÆSENTATIONER:
"Skærsild" blev præsenteret på Bogforum 2018 af Viveca Tallgren og Navina Østergaard.

"Skærsild" blev præsenteret af Viveca Tallgren til en litterær salon i Kristkirken, Enghave Plads, og Martin Herbst, Danteekspert, præsenterede Dantes "Skærsilden".

Viveca Tallgren vil tale om forsvindingstemaet i Martínez' "Purgatorio" (Skærsild) på Hispanisternes internationale kongres (Asociación Internacional de Hispanistas) i Jerusalem i juli 2019.


Tomás Eloy Martínez

Tomás Eloy Martínez (1934-2010) var en af Argentinas store forfattere. Han skrev både journalistik og skønlitteratur og fik flere priser for sin journalistiske virksomhed. Martínez var meget optaget af sit hjemland og lavede en meget grundig research om Argentinas politiske forhold især. Sin store viden om Argentina brugte han også i sine skønlitterære værker, hvor han omskrev den historiske virkelighed til fiktion, for som han selv udtrykte det, gav fiktionen ham ofte den viden, han ikke fandt i historiebøgerne. Det er især karakteristisk for romanen Skærsild. To af hans værker er tidligere udkommet på dansk: Santa Evita og Tangosangeren.