18.12.2018

DE SPANSKE BIBLIOFILES BOGHANDEL

I en lille tværgade, som forener Calle Mayor og Calle Arenal i Madrids centrum pryder skiltet Librería de los Bibliófilos Españoles – Bibliofile spanieres boghandel – husmuren som en anden anakronisme lige oven over en sportsforretning.
Her lå oprindelig en boghandel, hvis specialitet var gamle bøger. I 1875 købte galicieren Bernardo Rico, som havde erfaring med at sælge antikvariske bøger, den boghandel som lå her. Han var en arbejdsom mand og publicerede snart et katalog over bøgerne i sin boghandel, hvis speciale var gamle bøger. I hans bogsamling indgik bl.a. hele biblioteker, der havde tilhørt adelsmænd, som pga. økonomiske problemer havde været nødt til at sælge deres bøger.
Nogle år efter blev andalusieren Gabriel Molina Navarro medhjælper i forretningen. Han havde også erfaring med at sælge bøger. Bernardo Rico døde i 1895 uden at efterlade nogen arvinger, og bogsalget blev overtaget af Gabriel Molina, der var blevet gift med Bernardo Ricos niece. Da Ricos enke døde, arvede Molina forretningen, som fik navnet ”Librería de Bibliófilos Españoles” og blev primus motor i Foreningen for tilhængere af gamle bøger. I dag er boghandelen lukket og sælger kun de gamle bøger online. Stedet har været et samlingspunkt for mange velrenommerede spanske forfattere, bla. Pío Baroja og Emilio Cortarelo.
I Madrid findes der dog stadig nogle fantastiske steder for bogelskere – vel at mærke med gamle smukke bøger af papir.

http://www.libreriamiranda.com/
http://www.abacolibrosusados.es/about
https://www.libreriadelprado.com/

Viveca Tallgren